OM SØVNLØSHED

Jeg er ramt af søvnløshed, hvad kan jeg gøre?

Jørgen Groth, cand. psyk., 2012

Det første er at overveje: er jeg træt, ville det være relevant at sove nu?

Og hvis jeg vågner, efter jeg har sovet et stykke tid og ikke kan falde i søvn igen, så at spørge: har jeg sovet nok? Hvis jeg kommer frem til at jeg har sovet nok, så er det bedre at stå op og lave noget andet end at ligge her og prøve at falde i søvn.

Nu går vi videre med, at det er relevant at sove nu. Og jeg kan ikke falde i søvn. Dernæst er det vigtigt at slutte fred med det. Altså at sige: ”lige nu kan jeg ikke sove, så går jeg med, i stedet for at gå imod. At gå i mod er en forstyrrelse. Igen at være ved det, der er, i stedet for det der kunne eller burde være. Ellers optrapper jeg problemet. Går jeg imod hæver jeg mit energiniveau: bliver kritisk, irriteret på mig selv, vred på mig selv mv. Jeg hæver mit energiniveau, og derved bliver det endnu sværere at falde i søvn. 

Og videre igen at fokusere på det der er: Jeg siger til mig selv: ”her ligger jeg, jeg mærker min krop, madrassen under mig, sanser om den er blød mellemhård eller hård, mærker min hovedpude, mærker min dyne”. Jeg har min opmærksomhed på det, der er: ”her ligger jeg og jeg hviler mig”. Jeg prøver ikke engang at falde i søvn, fordi det er også en anstrengelse ”at prøve”, og derved optrapper jeg muligheden for ikke at falde i søvn. Så jeg ligger og hviler mig. Punktum. Det er det jeg gør. Hviler mig. Og mærker kroppen, madrassen, hovedpuden, dynen, og ikke mere. Dér holder jeg min opmærksomhed, dér holder jeg fokus. Jeg bliver ved det faktiske. Det der foregår lige nu. Jeg ligger og hviler mig.           Jeg forstyrrer mig så lidt som muligt. Og jeg bliver klar over, at det er mig der bestemmer, hvor jeg har mit fokus. Omdrejningspunktet er: hvor har jeg mit fokus! Hvad laver jeg? Har jeg mit fokus et sted, der hæver mit energiniveau? Spekulerer jeg? Er jeg i gang med en eller anden problemløsning? Er jeg optaget af noget der er uafsluttet? Overvejer jeg hvordan jeg skal løse den opgave, der venter i morgen? Gør jeg det, laver jeg en forstyrrelse, og muligheden for at sove bliver mindre.

Hvis jeg opdager at jeg ”er kommet til” at flytte fokus væk fra her og nu, fx til en konflikt som jeg havde med min kone i går, så flytter jeg nu fokus/opmærksomheden tilbage igen til det, der ER: her ligger jeg og jeg mærker igen madrassen mv. Derved sænker jeg mit energiniveau, jeg reducerer forstyrrelsen. Jeg går heller ikke i konflikt med mig selv, bliver ikke kritisk, når jeg opdager at jeg  ”er kommet til” at flytte fokus væk fra her og nu, og hen til fx noget der skete i går. Når jeg opdager det, så flytter jeg venligt og kærligt fokus tilbage til her og nu. Mærker kroppen, dynen mv. Omdrejningspunktet er: holder jeg fokus her og nu.

For at lette at holde fokus her og nu, kan jeg yderligere detaljeret holde fokus på åndedrættet. Det vil sige jeg kan tælle mit åndedræt: tælle ét på indånding og to på udånding, tre på indånding og fire på udånding, osv., ulige på ind- og lige på udånding. Op til ti og derefter forfra igen fra ét op til ti.  På den måde er det lettere at opdage om jeg har flyttet fokus. Opdager jeg at jeg har flyttet fokus og er holdt op med at tælle, så begynder jeg venligt og kærligt at tælle igen fra ét.

Efter at have holdt fokus på her og nu et stykke tid og talt åndedrættet til ti et par gange, vil mange senere opdage at de faldt i søvn.

Opdager jeg at jeg ikke falder i søvn og jeg er helt klar på at jeg er træt, så kan det være nødvendigt at undersøge, hvordan laver jeg forstyrrelsen og hvordan fastholder jeg den. Altså hvordan gør jeg mig urolig, så jeg ikke kan sove?